Undgå uheld på bilferien

Bilferie er en af de mest populære ferieformer, men der er meget der kan gå galt på den lange køretur – lige fra skænderier og gråd på bagsædet til punkteringer og deciderede uheld. Derfor har Christian Jensen fra Bridgestone lavet en guide til en sikker køretur lige til at tjekke af før afgang.

1. Tjek autostole og selepuder

Tag børnenes autostole ud og monter dem igen, så du er sikker på, de er monteret korrekt. Mange autostole er monteret forkert og giver kun falsk tryghed. Brug Isofix, hvis det overhovedet er muligt i din bil, det minimerer risikoen for forkert montering. Og selvom dine børn synes, de er vokset fra autostol og selepude, skal du stå fast. Flere steder, fx Tyskland, Østrig, Tjekkiet m.fl. skal alle børn under 150 cm benytte selepude.

2. Pak bilen korrekt

Store, tunge ting må ikke ligge løst i bilen. Ved sammenstød kan de blive kastet rundt i kabinen og ramme passagererne. Spænd dem fast eller læg dem i bagagerummet. Det gælder også underholdningen til børnene – bøger og iPads er tunge, når de flyver gennem luften. Husk altid net eller gitter mellem kabine og bagagerum, så kufferter og legesager ikke forvandler sig til massive våben ved en hård opbremsning.

3. Tjek dine dæk

Tjek dit dæktryk og dækkenes mønsterdybde før afgang. Slidte dæk giver længere bremselængde, og flere europæiske lande forlanger en mønsterdybde på minimum 3 eller 4 mm mod 1,6 mm herhjemme. Er bilen tungt lastet, skal dæktrykket være højere end normalt.

4. Overvurder ikke dig selv og dine køreevner

Overhold hastighedsbegrænsningerne og kør efter forholdene – trafikken på den tyske Auto Bahn kan være heftig. Hold opmærksomheden og blikket på vejen og trafikken, også selvom resten af familien har gang i en vild diskussion eller en ekstra spændende version af 20 spørgsmål til professoren. Når du mister koncentrationen, øger det risikoen for pludselige opbremsninger og ulykker. Så underholdning til børnene er et must. Skrigende børn og teenagere, der slås på bagsædet, forstyrrer mere, end du tror og udgør en stor sikkerhedsrisiko.

6. Husk pauserne!

Kør ikke turen i ét stræk, selvom det kan være fristende – heller ikke når I skal hjem. Du bliver uopmærksom, når du er træt, og det er farligt! Tag hellere en ekstra overnatning. Sørg i det hele taget for at holde pauser, hvor du og resten af familien kan strække ben og være aktive sammen. Det sikrer også ro på bagsædet.

7. Tast nummeret til vejhjælp ind i din mobil – og tjek at din vejhjælp dækker i de lande, I skal køre igennem, hvis nu uheldet skulle være ud.

Vil du have tjekket bilen igennem inden I drager af sted? Så kig forbi dit lokale First Stop dæk & Autoværksted.

Find dit lokale First Stop dæk- og autoværksted her.