Kør – endnu mere – grønt og økonomisk i din elbil

Kør grønt

Elbilen bruger sin energi på acceleration, rullemodstand og luftmodstand. Alle tre ting kan du selv gøre noget ved. Allerførst, sænk farten – den gør en kæmpe forskel for dit energiforbrug og din rækkevidde. Det koster op mod fire gange så meget energi at køre 100 km/t som at køre 50 km/t. Som tommelfingerregel så benyt kun 75 % af bilens tophastighed og undgå unødige opbremsninger og accelerationer. Det koster at speede op og ned hele tiden.

- Tjek dæktrykket, det gør en kæmpe forskel for rækkevidde og energiforbrug, så sørg for at køre med det korrekte dæktryk, understreger Jesper Sørensen.

I det hele taget skal du være obs på dine dæk, fortsætter han: - Find ud af, hvor høj rullemodstanden er på dine dæk og prioritér dæk med lav rullemodstand, da det sænker dit energiforbrug.

Tænk også over at reducere luftmodstanden:

- Bilfabrikanterne bruger mange kræfter på at designe aerodynamiske biler – og en tagboks er ikke en del af designet. I stedet øger den vindmodstanden, så motoren må arbejde hårdere, forklarer Jesper Sørensen, der anbefaler, at du enten helt dropper tagboksen, eller i hvert fald tager den af, så snart den ikke er i brug.

Oplad primært elbilen hjemme

90 procent af alle opladninger sker derhjemme, og det er godt for både miljø og økonomi! Oplader du elbilen om natten eller i solskin, får du den laveste elpris.

Skal du oplade på farten, så gå efter ladestandere fra din egen leverandør, det er klart billigst. Jesper Sørensen henviser til forskellige apps, som giver en samlet oversigt over ladestandere i både Danmark og resten af Europa, så kan du planlægge turen ud fra det (A Better Routeplanner, Shell Recharge, Spirii Go).

Der er stor variation i antallet af ladestandere i de europæiske lande. Det ser fint ud i vores nærmeste nabolande, Skandinavien og fx Holland, mens der bliver længere mellem lademulighederne, efterhånden som du kommer ned i Europa.