Hverdagen er blevet dyr. Få tips til at spare på din kørsel

Priserne på almindelige dagligvarer stiger, og det kan være svært at skære ned på udgifterne uden alt for store konsekvenser. På transportområdet kan du dog gøre en forskel uden alt for meget bøvl. Gør noget godt for din pengepung og for miljøet – sæt gang i nye vaner omkring din transport.

Jesper Sørensen, teknisk chef hos Bridgestone har samlet en række råd til at køre miljøvenligt og brændstoføkonomisk.

1. Den allervigtigste nye vane! Drop bilen. Undersøg om du kan benytte kollektiv transport, køre sammen med kolleger eller måske cykle på arbejde. Med de nye elcykler behøver afstanden ikke være et problem.
Drop især de korte ture: en kold motor kan sagtens resultere i et brændstofforbrug på 3 kilometer pr. liter.

2. Skal du køre i bil, så sørg for at vælge en bil, der kører langt på literen. Måske det er tid til at se på en elbil?

3. Varm ikke bilen op, men kør med det samme, også når det bliver koldt om morgenen.

4. Sørg for at bilen er godt serviceret, fjern skidt på bremseklodserne og udskift luftfilter og olie.

5. Kør med de korrekte sæson-dæk. Vinterdæk om sommeren giver større rullemodstand – op til 15 procent højere rullemodstand på en tør, varm vej – og dermed øget brændstofforbrug (for ikke at tale om et betydeligt dårligere vejgreb og dermed mindre sikkerhed). Tjek i det hele taget rullemodstanden på dine dæk og prioritér dæk med lav rullemodstand, når du skal vælge nye dæk til efteråret.

Kører du elbil, kan det korrekte dæktryk og kvalitetsdæk med lav rullemodstand gøre en kæmpe forskel for din rækkevidde, understreger Jesper Sørensen fra Bridgestone.

6. Tjek dit dæktryk
Kører du med for lavt dæktryk, bliver rullemodstanden større – det koster dig op mod 10 procent ekstra i brændstof.

7. Kør langsommere og jævnt
I marts 2022 målte Transportministeriet, at danske bilister har sænket farten med et par kilometer på motorvejene – gennemsnitsfarten er faldet fra 121,2 km/t i 2021 til 119,1 km/t i marts 2022. Det lyder jo ikke af så meget, siger Jesper Sørensen, men det giver faktisk en reduktion af CO2-udledning og brændstofforbrug på 2,4 procent. Fortsætter tendensen året ud, giver det store fordele både for den enkelte bilist og for samfundet.

Forskellen på at køre 110 km/t fremfor 130 km/t, giver en besparelse på 20 procent brændstof. Hold øje med trafikken, så du kører med en konstant hastighed – undgå unødige opbremsninger og accelerationer. Det koster at speede op og ned hele tiden. Når du skal bremse, så lad gearet bremse for dig.

8. Kør i det rigtige gear!
Brug gearskifteindikatoren i bilen eller hold øje med omdrejningstælleren – kører du i for lavt gear, kan det koste dig op mod 20 procent ekstra brændstof. Skift til højeste gear så hurtigt som muligt.

9. Lad ikke bilen stå i tomgang
Selv et halvt eller helt minuts tomgang kan mærkes på brændstofforbruget. Mange nye biler har stop/start-funktion, så sluk bilen når du venter ved et lyskryds.

10. Drop aircondition og sædevarme og ryd op i bilen, så du ikke kører rundt med tunge ting.

11. Fjern også tagbagagebæreren fra sommerferien hurtigst muligt! Den øger luftmodstanden betragteligt og dermed dit brændstofforbrug.