Det er de 7 grader, det kommer an på!

Mørket signalerer efterår, men temperaturerne er for høje til, at det føles som efterår. Vinterdæk er derfor ikke top of mind hos os endnu. Mange afventer de rigtigt kolde temperaturer med nattefrost og bilruder, der skal skrabes.
Men det er helt galt!

Hvis du venter med at skifte til vinterdæk, til vejene begynder at blive glatte, er du for sent ude! Du skal holde øje med termometeret: når temperaturen falder til under ca. 7 grader, er det sæson for vinterdæk, også selvom dagtimerne byder på sommerlige varmegrader. Morgen- og aftentimerne, hvor mange af os faktisk kører, er allerede kolde.

Vinterdæk er også efterårsdæk

Vinterdækkene skal derfor på allerede nu, selvom frosten lader vente på sig. Der er nemlig stor forskel på materiale og opbygning af sommer- og vinterdæk. Det fortæller tekniker hos Bridgestone, Christian Jensen:

- Gummiet i sommerdækkene bliver hårdere og mindre fleksibelt, når temperaturen falder, og det påvirker bremseevnen og vejgrebet i sving.

- Gummiet i vinterdæk er en lidt anden blanding end ved sommerdæk, så gummiblandingen forbliver blød også ved lave efterårs- og vintertemperaturer. Kombineret med vinterdækkets særlige slidbanemønster og dybere mønsterdybde giver det bedre vejgreb og stabilitet og kortere bremselængde, uddyber Christian Jensen.

Med andre ord: sæsonen for vinterdæk begynder som regel lang tid før frost, sne og is. Det er de 7 grader, det kommer an på!

- Og husk, at det også gælder den anden vej. Når temperaturen begynder at komme op over de 7 grader i foråret, er det tid til at skifte til sommerdæk, tilføjer Christian Jensen.

Og hvad så med helårsdæk?

Kan man så ikke bare køre på helårsdæk og slippe for at skifte dæk forår og efterår? Med et begrænset kørselsbehov, hvor du kan blive hjemme i dårligt vejr, kan helårsdækket være det rigtige valg, men generelt anbefaler Christian Jensen, at du kører med to sæt dæk.

- Et helårsdæk vil altid være et kompromis, da sikkerheden vil være dårligere både sommer og vinter, fordi dækket ikke er designet til den aktuelle sæson. Og husk, du slider jo kun på hvert enkelt sæt halvdelen af året, så det er kun udgiften til dækskift, der skiller de to dæktyper ad.

Har du stadig sommerdæk på bilen? Så book tid hos dit lokale First Stop dæk & autoværksted.

Find dit lokale First Stop dæk- og autoværksted her.