Kører du campingvogn til sommer?

Her er alt, du skal have klar til campingferien

Når du planlægger en bilferie enten sydpå eller rundt i Danmark med din campingvogn, er det afgørende at sørge for, at alt er i den bedst mulige stand før afrejse. Dette sikrer ikke bare en sikker rejse, men også en behagelig oplevelse for dig og dine rejsepartnere. Hvordan forbereder du bedst din campingvogn til turen? Det vil denne guide hjælpe dig med! 

Grundig gennemgang af campingvognen

Før du begynder din rejse, er det vigtigt at gennemgå campingvognen grundigt. Dette omfatter en inspektion af både det indvendige og det udvendige.

 • Indvendig kontrol: Sørg for, at alle apparater og installationer fungerer korrekt, herunder køleskab, ovn og varmesystemer. Kontroller også, at alle vinduer og døre lukker tæt.

 • Udvendig kontrol: Undersøg campingvognens karrosseri for eventuelle skader. Tjek også taget for utætheder eller skader, der kan have indflydelse på vognens integritet under rejse.

Vigtigheden af de rette og vedligeholdte dæk

Et af de vigtigste aspekter ved forberedelse af din campingvogn er at sikre, at dækkene er i perfekt stand. Dæk spiller en kritisk rolle i både sikkerheden og manøvredygtigheden af din campingvogn. Her er en god huskeliste over, hvilke faktorer du skal tjekke, når det omhandler dæk til din campingvogn:

 • Dæktryk

Korrekt dæktryk er afgørende for sikker kørsel. For lavt tryk i dækkene kan føre til øget slid, hvilket reducerer dækkenes levetid og kan øge risikoen for dækfejl dramatisk. For højt tryk kan gøre dækkene hårdere, hvilket reducerer grebet på vejen. Det er vigtigt at tjekke dæktrykket, når dækkene er kolde, da trykket stiger, når dækkene opvarmes fra kørsel.

 • Tjek for slid og skader

Regelmæssig kontrol af dækkene for tegn på slid eller skade er afgørende. Se efter revner, snit eller buler på dækkene. Tjek også slidbanens dybde. I mange lande er det lovpligtigt, at slidbanen på dæk skal være minimum 1,6 mm dyb, men for øget sikkerhed og ydeevne anbefales det at have en dybde på mindst 3 mm.

 • Alder på dæk

Dæk aldrer også over tid, selv hvis de sjældent bruges. Gummi bliver gradvist hårdere og mindre elastisk, hvilket kan øge risikoen for revner og andre fejl. Det anbefales generelt at udskifte campingvognens dæk hvert femte til sjette år, uanset hvor meget de har været brugt. Datoen for dækproduktionen kan findes på dæksiden.

 • Reservehjul

Det er også vigtigt at medbringe et reservehjul i god stand. Dette dæk skal også tjekkes for korrekt tryk og eventuelle skader før afrejse. At have et reservehjul kan spare dig for store besvær i tilfælde af dækfejl under rejsen.
Er du i tvivl, om du bør skifte dæk inden sommerens køreture? Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at sikre din campingvogns dæk er køreklar her

Vægt og lastning

En korrekt belastet og balanceret campingvogn er mere stabil og sikker at køre med. Overlast eller forkert lastning kan føre til dårlig balance og øget slid på campingvognens struktur og dæk.

 • Vægtfordeling: Placer tungere genstande lavt og tæt på akslen. Dette minimerer risikoen for "svingninger" under kørsel.

 • Totalvægt: Sørg for, at den samlede belastning, inklusive bagage og passagerer, ikke overskrider campingvognens tilladte maksimale vægt.

Sikkerhedsudstyr og nødvendigheder

Det er også vigtigt at pakke al nødvendigt sikkerhedsudstyr.

 • Brandslukker: En funktionsdygtig brandslukker bør være let tilgængelig i campingvognen.

 • Førstehjælpskasse: En veludrustet førstehjælpskasse er afgørende, især på lange ture væk fra byområder.

 • Nødsituationssæt: Dette bør omfatte advarselstrekant, refleksveste og nødhammer.

Dokumentation og forsikring

Sørg for at have al nødvendig dokumentation og forsikring på plads før afrejse. Dette inkluderer:

 • Forsikringspapirer: Kontroller at campingvognen og trækkeren er forsikret i alle de lande, du planlægger at besøge.

 • Vejhjælp: Overvej vejhjælpstjenester, og sørg for at have deres kontaktoplysninger let tilgængelige.

Ruteplanlægning

Endelig er det en god idé at planlægge din rute omhyggeligt. Undersøg vejrforholdene, og vær opmærksom på områder med høj temperatur eller ekstreme vejrforhold, som kan påvirke din rejse og din campingvogns ydeevne.

Ved at følge disse anbefalinger kan du sikre, at din campingvogn er klar til en sikker og behagelig tur sydpå. God rejse!