Havearbejde stiller store krav til din trailer – er den køreklar?

Påsken er lig med havetid – og det betyder også tid til at finde traileren frem fra vintergemmerne. Men er din trailer køreklar? Og ved du, hvor nemt du kommer til at overfylde den, og hvor farligt det er?

Få dækekspertens 7 tips til en sikker og køreklar trailer, så du trygt kan boltre dig i haven.

Før du kører i havecentret og henter nye fliser og æbletræer eller på genbrugspladsen med affaldet, så sørg for at tjekke traileren godt igennem – hvordan har den det egentlig efter vinteren, og hænger den sammen med andet end gaffatape?

Christian Jensen, der er tekniker hos Bridgestone understreger, at en trailer kan udgøre en stor sikkerhedsrisiko i trafikken, hvis den er overlæsset eller dækkene ikke er i orden. Det er både farligt og kan blive dyrt i bøder, hvis du ikke har styr på din trailers sundhedstilstand.

1. Tjek, hvor tungt et læs din bil må trække og hvor mange kilo, du må laste traileren med (se total- og lastevægt på et skilt på traileren). Det er nemt at overlæsse en trailer, da den ofte kan rumme større mængder, end den må køre med.

Pas især på, hvis det er terrassen, du er i gang med! Med sand, grus eller fliser kommer vægten lynhurtigt for højt op. Læsser du traileren for tungt, kan den bryde sammen eller komme i svingninger. Og husk, der vanker bøder, hvis du kører med overvægt.

2. Har din trailer nogle år på bagen, skal du også tjekke dækkene, fortæller Christian Jensen:

- Et trailerdæk går ofte til, længe før det slides ned – så vær opmærksom og kig dækkene efter med jævne mellemrum, så du ikke pludselig står med en trailer fyldt med haveaffald og et flækket trailerdæk.

3. Tjek også dækkenes mønsterdybde. Slidte dæk forøger bremselængden og gør din kørsel ustabil. Jo tungere traileren er læsset, jo længere er bilens og trailerens bremselængde. Ligesom på biler er den lovpligtige mønsterdybde 1,6 mm., men dækeksperten fra Bridgestone anbefaler en mønsterdybde på mindst 3 mm.

4. Kontroller trailerens dæktryk. Det slider voldsomt på dækkene, når du kører med for lavt dæktryk. Husk også, at det gerne må være højere end normalt, når du kører med et tungt læs.

5. Tjek også, at traileren kobler rigtigt på bilen, og at lygter og blinklys virker, som de skal.

6. Når du skal til at læsse traileren, så fordel vægten jævnt. Har du for meget vægt bag i traileren, kan det få den til at slingre. Læsset skal sikres med reb eller sikkerhedsremme, og skal du transportere løse genstande, så spænd en presenning eller et sikkerhedsnet over, så de ikke flyver af til gene og fare for andre trafikanter.

7. Pas på med farten! Du må max køre 80 km i timen med trailer og ellers efter gældende skiltning. Men kører du mere end 30 procent for hurtigt med en trailer efter bilen, får du et klip i kørekortet.

Nu er du klædt på til at komme i haven og på vejen med traileren – god arbejdslyst!