Det nye Bridgestone Turanza 6 kender nærmest ikke forskel på tør og våd vej

Det nye Bridgestone Turanza 6 kender nærmest ikke forskel på tør og våd vej

Bridgestone lancerede i januar sit nye touringdæk Turanza 6. Turanza 6 lægger sig direkte i slipstrømmen af sin forgænger, Turanza T005, som 4 år i træk har hentet topplaceringer. Turanza 6 overgår dermed ikke kun konkurrenterne, men også Bridgestone selv.

For både Turanza 6 og Turanza T005 er det især ydeevnen på våd vej, som for alvor lægger afstand til konkurrenterne.

Tre highlights ved det nye Turanza 6 er uovertruffen ydeevne på våd vej, forbedret holdbarhed og reduceret rullemodstand.

Ifølge uafhængige tests hos TÜV Süd overgår Turanza 6 sine konkurrenter i samme segment med klassens bedste ydeevne på våde veje, herunder bedst i sving og enestående ydeevne ved kørsel ligeud, og opnår også klassens bedste labelværdi A-grade i vådgreb for hele serien.

Også AutoBild har Turanza 6 på podiet i sin 2023 test af sommerdæk og kårer dækket som eksemplarisk: “Nyt mønster med velafbalanceret performance, toppræstation på våde og tørre veje, høj tolerance overfor akvaplaning og lav rullemodstand”.

Læg hertil 22 % bedre holdbarhed i forhold til forudgående testvinder, og 4 % reduceret rullemodstand til forbedring af brændstof- og energiforbrug i forhold til Turanza 005’s topplaceringer. Reduktionen i rullemodstand sikrer klassens bedste labelværdi A i de fleste størrelser.

Den forbedrede holdbarhed og reducerede rullemodstand gør Turanza 6 særligt interessant for ejere af el- og hybridbiler. Dækket er designet til at opfylde de specifikke krav, som elektriske køretøjer stiller. Turanza 6 leverer desuden en forbedring af labelværdien på 2dB i støj i forhold til forgængeren.

Prøvekørt af danske bilforhandlere: Turanza 6 står fast!

Danske bilforhandlere der har prøvekørt Turanza 6, fortæller, at det opleves som om, at dækket nærmest ikke kender forskel på våd og tør vej. Selv i flere centimeter dybe vandpytter pløjer Turanza 6 lige igennem med fast vejgreb hele vejen, også i høj fart.

- Et støjsvagt dæk med gode regnvejrsegenskaber, lyder vurderingen af Turanza 6 fra Anders Veng, reservedelschef hos Bilernes Hus, efter testkørslen af Turanza 6.

Et andet eksempel fra prøvekørslen er kørsel i høj fart ned ad bakke på våd vej gennem skarpe kurver, hvor oplevelsen er den samme: Turanza 6 står fast!

- Jeg er meget imponeret over Turanza 6, siger Morten Horneman Lundstrøm, værkfører hos Ejner Hessel i Brøndby.

- Vaskebræt-teknologien sørger for, at dækket klistrer til underlaget, og vandafledningen gør, at dækket griber fast i vådt vejr, selv i 5 cm vand og derudover. En fantastisk støjfri oplevelse. Klart en anbefaling herfra, konkluderer Morten Hornemann Lundstrøm.

3D vaskebræt-design er helt nyt

Den 3D-teknologi, Morten Hornemann Lundstrøm refererer til, er Bridgestones 3D vaskebræt-design, som er anvendt for første gang på sommerdæk på Turanza 6.

Vaskebræt-betegnelsen kommer fra den måde, dækkets små riller er designet. Når man arbejder med dækmønstre, er det ikke nyt, at dækkets små riller er skåret i zigzag-mønster – men det nye og ret epokegørende ved Turanza 6 er, at dækkets riller nu også er skåret i zigzag-mønster ned i dækket – altså 3D zigzag-mønster.

Når de danske bilforhandlere der har testkørt Turanza 6 – og TÜV har givet topkarakter for vådvejsgreb – beskriver Turanza 6 som et dæk, der nærmest ikke kender forskel på våd og tør vej, så skyldes det især dækkets 3D vaskebræt-design. Når man ændrer kørselsretning eller hastighed – ved acceleration eller nedbremsning – åbner vaskebrættet sig en lille smule, så det får en kant, der griber ned i asfalten og dræner bedre.

Turanza 6 er resultatet af banebrydende dækteknologier

Men det er ikke kun på grund af 3D vaskebræt-designet, at det er lykkedes Bridgestone at videreudvikle et førsteklasses dæk som Turanza T005, der stadig henter topplaceringer, og udvikle et dæk som Turanza 6, der performer endnu bedre på både levetid, rullemodstand og vådvejsgreb.

En anden af Bridgestones teknologihemmeligheder i udviklingen af Turanza 6 hedder TECHSYN. Bridgestone har udviklet TECHSYN i samarbejde med ARLANXEO, verdens førende producent af syntetisk gummi, og Solvay, der er førende inden for Highly Dispersible Silica (HDS).

Dækproducenter har altid søgt at optimere tre parametre på en gang: Levetid, rullemodstand og vådvejsgreb. Men dilemmaet har været, at ville man forbedre den ene parameter, har det været på bekostning af de to andre. Svarende til, at man har tre knapper at skrue på – desværre er de bare indbyrdes forbundet, så hvis man skruer op på den ene, ja, så drejer de to andre automatisk den anden vej.

Med TECHSYN, som arbejder helt nede på molekylært niveau med gummiblandinger og kemiske sammensætninger, har Bridgestone skruet på alle tre knapper på én gang – og dermed kunnet forbedre både levetid, rullemodstand og vådvejsgreb på Turanza 6.

Turanza 6 udviklet med virtuel dækudviklingsteknologi

Turanza 6 er også udviklet ved hjælp af Bridgestones egenudviklede, virtuelle dækudviklingsteknologi, hvor Bridgestone kan designe et digitalt dæk, teste det virtuelt og finjustere det, før man fremstiller prototyper og går videre til fysiske tests. Med virtuel dækmodellering kan man forudsige, hvordan et dæk vil yde under forskellige forhold, før der bliver fremstillet fysiske prototyper.

Den sidste kontrol med det fysiske dæk vil altid være en del af udviklingsprocessen, men med virtuel dækudvikling er det først nødvendigt at teste dækket fysisk ret sent i den samlede udviklingsproces. Virtuel udvikling giver betydelige fordele i både effektivitet og bæredygtighed og reducerer udviklingstid og time to market.

Denne bæredygtige tilgang har ført til en besparelse på 21 % af råstofferne og CO2-emissionerne i udviklingsfasen, mens den har skåret 60.000 km og 7,7 tons CO2 af udendørs tests.(1)

Turanza 6 på hylderne siden januar 2023

Bridgestone Turanza 6, der er udviklet og fremstillet i Europa, har været tilgængelig siden januar 2023 (16” dog først i 2024) i et bredt udvalg på 136 størrelser fra 16" til 22" til både personbiler og SUV'er.

Bridgestone øger dermed sit line-up med 34 nye størrelser, med fokus på segmentet med stor diameter.

Vil du have fat i det nye Bridgestone Turanza 6, kan du finde dit lokale First Stop dæk- og autoværksted og booke online her.(1)Baseret på deklareret CO2-udledning af VW Golf 8 (120g/km), BMW 5 serien (121g/km) og VW Tiguan (142g/km), testbiler med størrelserne 205/55R16, 245/45R18 og 235/55R17.