Alufælge til elbiler

Er der en mærkbar forskel på fælge til el-biler og traditionelle biler?

Det korte svar er ja – det er der. Eller det kan der være, da der er andre hensyn at tage, når det gælder specifikationskrav til el-biler.

  • Pga. de indbyggede batterier er el-biler typisk 300-500 kg tungere end traditionelle biler, hvilket sætter højere krav til sikkerheden og dermed fælgenes belastningsevne
  • El-biler har ofte større bremser end traditionelle benzin- og dieselbiler, af den simple grund at bilerne vejer mere, og dermed hurtigt skal kunne sænke farten på flere kilo. Det har betydning for fælgeprofilen på bagsiden
  • Fælgenes vægt har også betydning. El-biler konkurrerer hovedsageligt på rækkevidden på en opladning, da udbredelsen af ladestandere stadig kan være et problem, når man kører væk fra nærområdet. Målinger viser, at man reducerer belastningen ved acceleration og opbremsning med, hvad der svarer til ca. 75 kg dødvægt, når man sparer 1 kg på hver af bilens fire fælge. Det svarer til at køre rundt med en sandsæk på 300 kg, som man kan tage ud af bagagerummet, hvis man kan reducere 4 kg vægt af hvert hjul (dæk + fælg). Det har virkelig stor betydning på rækkevidden
  • Fælgenes aerodynamik har også meget at skulle have sagt, da alt reducering af vindmodstanden forsøger rækkevidden

I grove træk kan en fælg, der er fremstillet til el-biler, også anvendes til køretøjer, der drives af fossile brændstoffer – men man skal være forsigtig med at anvende konventionelle fælge på el-biler.

Eksempler på el-bil fælge:

OZ Superturismo Aero-E

OZ Superturismo Aero-E

Et godt eksempel på en ideel og god fælg til en el-bil. OZ har været involveret i motorsport på højeste niveau i mange år og har brugt erfaringen derfra til at fremstille fælge, der både er vægtoptimerede og stærke, så de kan stå imod meget høje belastninger. Superturismo fælgen er et godt eksempel på disse egenskaber, men i Aero-E varianten er der monteret kunststof indlæg, som garanterer en stærk aerodynamik bl.a. ved hjælp af golfboldeffekten, hvor man drager fordel af de små overfladefordybninger.

De mange kvaliteter i denne fælg betyder naturligvis også, at fælgen er i en kvalitetskategori, og ikke: ”Hvilken fælg er jeres billigste” kategorien.

MSW design 80

MSW design 80

Her er en mere traditionel fælg, der fokuserer på design, der følger tidens trend indenfor design, høj bæreevne og størrelser. Fælgenes størrelse sikrer hensynet til de større bremser, mens de stadig er relativt smalle, da der tages højde for dækvalg med lille rullemodstand. På denne fælg er der ikke lige så stort fokus på vægtoptimering, men til gengæld vinder fælgen på prisen, som de fleste kan være med på.

Du kan med andre ord finde fælge til el-biler til enhver smag og ethvert behov.

Find din lokale first Stop forhandler her