Levetid på dæk

 

Det korrekte dæktryk sikrer et jævnt slid af dine dæk, højere kørselskomfort samt mere miljøvenlig og sikker kørsel. I Europa koster forkert dæktryk alene 55,6 mio. dæk årligt.

 

Hvorfor er trykket i mine dæk så vigtigt?

Et korrekt dæktryk har mange fordele.

  • Sikkerhed: bedre styring og optimerer vejgreb, bremsestabilitet og bremselængden. Ved et lavt dæktryk, sker der en kraftigere opvarmning af dækkene, som svækker dækkomponenterne og øger risikoen for dækeksplosion.
  • Økonomi: mindre slid og brændstofforbrug. Opretholdelse af det rigtige dæktryk er den mest effektive måde at spare brændstof på.
  • Miljø: højere brændstofforbrug og CO2-udledning ved for lavt dæktryk.
  • Komfort: nemmere kørsel og styring.

 

Hvor ofte bør jeg kontrollere dæktrykket?

Kontrollen skal foretages på kolde dæk, det bedste er at kontrollere dæktrykket hver tredje eller fjerde uge. Da trykket automatisk er højere i varme dæk, skal du foretage kontrollen på kolde dæk for at få en retvisende måling. Det er især vigtigt at kontrollere dæktrykket, hvis du skal ud på en længere køretur. Det er særligt vigtigt at kontrollere campingvogne og autocampere, da de kan have tabt dæktryk i løbet af vinteren.

 

Hvad er konsekvenserne af for højt dæktryk?

Dækkene får vanskeligere ved at absorbere stød, så kørslen bliver mere ukomfortabel. Samtidig forringes styringen på grund af det dårligere vejgreb. Et dæk med for højt tryk har større risiko for at blive beskadiget, når det rammer et vejhul eller kører over en kantsten. Samtidig slides midten af dækkene meget hurtigere.

 

Hvad er konsekvenserne af for lavt dæktryk?

Indvendig opvarmning af dækket svækker dækkets opbygning og medfører skade. Skulderen slides meget hurtigere. Kørslen bliver mere anstrengende, da du har mindre kontrol over over bilen, og styringen bliver hårdere.

 

Hvordan ved jeg, hvad dæktrykket skal være?

Lufttrykket bestemmes ikke af dækket, men af bilen. Derfor fremgår det korrekte dæktryk for en bil ofte af et mærkat på indersiden af lågen til benzintanken, på indersiden af døren i chaufførsiden og altid af bilens instruktionsbog. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte en First Stop-specialist.

Husk, at ekstra belastning kræver ekstra tryk. Oplysninger herom findes ligeledes i bilens instruktionsbog. Rådfør dig med en First Stop-specialist.

 

Hvorfor fylder man kvælstof i dæk?

Kvælstof adskiller sig fra almindelig luft, ved at molekylerne er større og derfor har vanskeligere ved at undslippe. Kvælstof rummer mange fordele:

  • Sikkerhed: Stabile dæk og mindre risiko for dækeksplosion.
  • Gevinst: Et konstant dæktryk i længere tid med kvælstof øger dækkets levetid. Samtidig optimeres rullemodstanden, hvilket giver et mindre svingende brændstofforbrug.

 

 

Find forhandler


Indtast by, postnr. eller adresse


search
gps_fixedFind min placering

First Stop Danmark

Sigma 1, 8382 Hinnerup

Kundeservice